Parkinsonnl Logo D Magenta

Parkinson is niet alleen wereldwijd maar ook in Nederland de snelstgroeiende hersenziekte. Parkinson is een zeer complexe en nog niet te genezen ziekte. ParkinsonNL voelt een enorme urgentie om versneld stappen te zetten en parkinson een halt toe te roepen. Om dit te bereiken, is uitgebreid onderzoek van groot belang. Door deel te nemen aan Stapril en donaties te werven, kan er extra onderzoek gedaan worden. Weten welke onderzoeken ParkinsonNL financiert? Lees het hieronder.

Slow Speed

Op zoek naar ziektevretragende behandelingen door het stimuleren van beweging. Ziektevertragende behandelingen zijn tot op heden niet effectief in de fase wanneer mensen al waarneembare ziekteverschijnselen vertonen. We denken dat dit komt omdat de ziekte dan al te ver gevorderd is. Een veelbelovende manier om de ziekte wel effectief te vertragen is om een behandeling toe te dienen wanneer mensen geen

of nog maar heel weinig ziekteverschijnselen hebben.

In dit 4 jaar durende onderzoek wordt bij mensen met een hoger risico op parkinson onderzocht of door meer bewegen de ontwikkeling van parkinson in de vroege fase geremd kan worden.

Het Slow-SPEED project is het eerste grootschalige onderzoek in de wereld naar een potentieel ziektevertragende behandeling in de vroege fase van Parkinson.

Stapril Afbeeldingen WebsiteLike

De leefstijl keuzehulp


In dit project werken onderzoekers van het Radboudumc s
amen met ParkinsonNL en het ZorgKeuzeLab om een keuzehulp te ontwikkelen voor behandelingen die zich richten op leefstijl. Een leefstijlbehandeling helpt mensen om hun leefstijl aan te passen (bijvoorbeeld gezondere voeding, meer bewegen en sporten).

Hoewel uit eerder onderzoek al bekend is dit positieve 
effecten heeft op bepaalde symptomen van de ziekte van Parkinson, is het niet eenvoudig om leefstijl te veranderen.

De onderzoekers ontwikkelen de Parkinson leefstijl keuzehulp om mensen met parkinson te informeren en te ondersteunen bij het kiezen van een leefstijlbehandeling, en hen te helpen een gezonde leefstijl vol te houden. Inmiddels is de keuzehulp gereed en gaat er binnenkort een pilot starten in 3 ziekenhuizen. De keuzehulp zal naar verwachting in april online beschikbaar zijn.

Cue2Walk@Home


Bevriezing van het lopen (Freezing of Gait, FOG) is een ernstig symptoom van de ziekte van Parkinson (in 50-70% van de gevallen). Huidige behandelingsopties, zoals medicatie, zijn niet altijd effectief. Therapie met externe prikkels kan helpen om FOG te overwinnen. Deze ’prikkels’ worden doorgaans aangeleerd door fysiotherapeuten en thuis toegepast, maar blijkt vaak lastig zonder professionele begeleiding.

Dit project heeft als doel een 1 versie van een eHealth-tool te ontwikkelen, Cue2Walk@Home, om mensen met Parkinson te ondersteunen bij het zelfstandig toepassen van externe prikkels, aanpak en oefeningen om FOG te verminderen. En zo hun mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren.